Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грета Тунберг получи наградата "Посланик на съвестта"

Грета Тунберг позира с наградата, която ѝ бе връчена от генералния секретар на „Амнести интернешънъл“ Куми Найдо на церемония във Вашингтон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг и младежкото движение "Петъци за бъдещето" получиха наградата "Посланик на съвестта" на неправителствената организация "Амнести интернешънъл" дни преди срещата на ООН за климата в Ню Йорк.

Младата шведка получи наградата в университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ.

"Наградата е за милионите млади хора, които от миналата година се включиха в петъчните ученически стачки на движението "Петъци за бъдещето". По-силни и по-чести суши и наводнения, бури и топящи се ледници. Буквално цели нации са в развалини, или изчезват под нарастващите морски нива. Хора умират. Но въпреки това много от нас продължават да си затварят очите. Казвам ви да действате, защото никой не е твърде малък, за да постигне промяна. Ще се видим на улицата!", заяви Грета Тунберг.

Този петък се очакват големи координирани протести по цял свят преди срещата на върха на ООН за климата, както и в петък идната седмица, когато ще заседава Общото събрание на ООН.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени