Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Добрич обсъжда сформирането на паралелки с по-малко от определения минимум ученици

ОУ „Никола Вапцаров“ в Добрич
Снимка: ОУ „Никола Вапцаров“ в Добрич

На редовното си заседание днес Общинският съвет в Добрич ще обсъди и гласува сформирането на паралелки с по-малко от определения минимум ученици. Причината е в намаления брой деца в Добрич и желанието на училищата да запазят настоящия брой на паралелките си за учебната 2019-2020 година. Маломерните паралелки са предвидени за пет училища в Добрич - Професионалната гимназия по ветеринарна медицина, две паралелки в гимназията по аграрно стопанство, Обединеното училище „Йордан Йовков“, Основното училище „Никола Вапцаров“ и  Средното училище „Димитър Талев“.

Постоянната комисия по Наука и образование към Общинския съвет в Добрич единодушно е подкрепила желанието на петте училища да сформират паралелки с по-малко от установения минимум ученици. От много години с тенденцията на демографската криза и емиграционните процеси се налага и приемането на подобни изключения, сподели председателят на комисията Камелия Койчева.

"Предполагам, че всички колеги общински съветници ще го подкрепят, защото това се отнася до паралелки в училища, които в единия случай са професионални и обучават ученици за определена квалификация в професии, които са необходими за нашия регион и тук става въпрос за професионална гимназия по аграрно стопанство и за професионална гимназия по ветеринарна медицина. Още една паралелка в средно училище "Димитър Талев", която касае ученици в 12 клас, нормативната уредба регламентира, че такава паралелка трябва да бъде запазена и разбира се някои паралелки, които се отнасят до начален курс. Имайки предвид, че там е обусловено минимумът в първи клас да бъдат 16 ученика и тъй като не само в началото на годината, а и през цялата учебна година и цялата календарна година се наблюдава движение на ученици не само в града, от училище в училище, но и към други училища в страната и чужбина, нормално е след като започне учебната година да настъпят промени в следващ клас, а още по нормално е родителите, които вече са свикнали с реда в определеното училище и с педагогическия екип да искат децата им да продължат там. Не са повече паралелките от предходни години", каза Камелия Койчева

Оптимистичните данни за тази учебна година в Добрич показват, че за първи път от години имаме по-голям брой на първокласниците, макар и само с 35 ученици.

"Образованието като обществена сфера е източникът за нашия оптимизъм, защото в крайна сметка децата са смисълът на всеки човешки живот и всяко семейство. 35 първокласника повече също е една прекрасна новина и ние трябва да се радваме на тези прекрасни новини и дори тогава, когато имаме проблеми да намираме оптимизма във възможните решения и да избираме най-правилното от възможните решения, а не да се скриваме пред това какво може или най-вече както обикновено обичаме как не може да стане нещо", допълни Камелия Койчева.

Широко дискутирана в Добрич през миналата учебна година беше темата за професионалното образование и нуждата от осигуряване на бизнеса с необходимите му кадри. По думите на Камелия Койчева обществото ни трябва да бъде готово на промени в динамичното време, на което сме свидетели.

"Това е държавна политика да бъдат обезпечени професионалните гимназии с млади хора, защото нашето общество и икономика има такива потребности. Няма как ние да обичаме държавата си и да сме патриоти и заедно с това да не се съобразяваме с това кое е полезно. Да не говорим, че в случая математиката информационните технологии, все области, в които много трудно младите хора решават да се реализират са едни от най-добре заплатените."

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна