Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва е разтревожена от растящото напрежение в Персийския залив и реалните перспективи за военен сблъсък между САЩ и Иран на фона на въздушните атаки срещу петролни обекти в Саудитска Арабия, пише руският в. „Известия“ и напомня, че американският президент Доналд Тръмп заплаши по-рано, че може да нанесе удар по виновника за атаките.

В краткосрочна перспектива ситуацията около Саудитска Арабия ще спомогне за повишаване на цените на петрола, което може да е изгодно за Русия. Но евентуалната дестабилизация на Иран в случай на конфликт, ще лиши Москва от един съюзник, а може да предизвика и изостряне на ситуацията в Сирия, където са доста силни позициите на Техеран, предупреждава „Газета“.

Тристранната среща за Сирия в Анкара с участието на президентите на Турция, Русия и Иран е водеща за турските печатни издания.

„Йени шафак“ обръща внимание на вчерашните разговори в турската столица. Тема на обсъждане са били ситуацията в Идлиб и бъдещето на Сирия, като лидерите са обявили след разговорите, че са в пълно единомислие за политическото уреждане на кризата в Сирия.

Според „Стар“ „на срещата са били положени основите за трайно решение, което да сложи край на продължаващата вече девет години гражданска война“.

„Общ подпис за мирно споразумение“ - така озаглавява публикацията си по темата „Тюркие“.

Вестник „Нова Македония“ пише, че Партията на европейските социалисти (ПЕС) подкрепя решение на Съвета на ЕС през октомври за обещаното започване на преговори за членство на Северна Македония в съюза. Това бе потвърдено на среща на премиера Зоран Заев с лидера на ПЕС Сергей Станишев. Вестникът посочва, че Станишев е поздравил за договорите на Северна Македония с България и Гърция и е изтъкнал демократическата зрялост на страната, проявена чрез политиката на правителството за прокарване на реформите в сътрудничество с опозицията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!