Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се "Сауди Арамко" да се върне към пълен производствен капацитет след две седмици

Довечера Саудитското петролно министерство ще даде специална пресконференция

Атака с дронове срещу петролни съоръжения на "Арамко" в град Абкайк
Снимка: Ройтерс

Петролната компания "Сауди Арамко" (Saudi Aramco)  ще успее да се върне към пълния си производствен капаците след две седмици, заяви във вторник висш служител на компанията и добави, че към момента пострадалите от дрон атаките нейни рафинерии работят с капацитет от около 30%.

Петролната инфраструктура на компанията край град Абкайк беше засегната сериозно от атаките с дронове през уикенда, което доведе до спад на саудитското петролно производство наполовина, или с 5,7 млн. барела дневно, което пък доведе до рязко намаляване на световното производството на черното злато с 5%.

В резултат на това цените на петрола скочиха в понеделник с близо 15%, като фючърсите на петрола бретн с доставка през ноември затвори снощната търговия с ръст от 14,6% до 69,02 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври скочиха с 14,7% към 62,90 долара за барел. Така петролните цени удариха най-високи нива от месец май насам, а самото вчерашното поскъпване беше най-голямото еднодневно повишение в историята.

Днес има слабо понижение на цените, като фючърсите на петрола брент намаляват с 0,25% към 68,90 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 0,84% към 6,40 долара за барел, но тяхното понижение изглежда ограничено от информация за експлозия и пожар в една от най-големите петролни рафинерии в Италия на компанията ENI.

Междувременно от енергийното и петролно министерство на Саудитска Арабия заявиха, че ще бъде дадена специална пресконференция по-късно днес - вероятно около 20:15ч, българско време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени