Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Атанас Динев: Няма дългосрочна визия за София

Снимка: БГНЕС

Няма дългосрочна визия за бъдещето на София, заяви пред БНР арх. Атанас Динев, член на УС на Камарата на архитектите.

„Някакви плахи опити се правят. Основното е – да не зависи от бъдеща политическа смяна на ръководството на града, за да може той да се развива устойчиво. По-лесно е без визия. Много по-трудно е да се надгражда, да се следи една линия. Много по-лесно се печелят дивиденти на парче. Една дългосрочна програма изисква постоянство, труд, натрупване на знания, на системи. Нашата грешка е в системата на изграждането на града“, изказа мнението си той в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Арх. Динев споделя тезата, че целият живот е концентриран в града: „Провинцията, селото, тази аграрна прослойка, която е движила изхранването, вече я няма, там вече настъпват корпорациите. Те със своите лобита са в града. Не в много далечната история в Европа са командвали градовете, те са били градовете-държави. Политиката, идеите, икономиката, културата са в градовете“.

Идеален град няма, подчерта арх. Атанас Динев. Той подчерта, че за града трябва да се грижи всеки от нас, не само политиците. По думите му обществените пространства са важни:

„Ние все още робуваме да задоволим жилищни нужди. А все още не обръщаме внимание на обществените пространства – улицата, площада, парка – те дават живот. Обществените пространства ще срещат хората. Тук имаме много работа“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!