Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо рязко подобрение на инвеститорските икономически нагласи в Германия и в еврозоната

Икономически институт Zew

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобриха изненадващо силно през септември спрямо 8-годишно дъно от предходния месец, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

В същото време обаче институтът Zew предупреди, че перспективите пред водещата европейска икономика остават негативни на фона на търговската война САЩ-Китай и несигурността около Брекзит.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, скочи рязко до -22,5 пункта от многогодишното дъно през август от -44,1 пункта (най-ниско ниво от декември 2011-а година) и при очаквания за доста по-скромно подобрение към -38,0 пункта. Въпреки солидния ръст индексът остава под своето дългосрочно ниво от 21,5 пункта.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се понижи през септември до -19,9 пункта от -13,5 пункта през август и очаквания за по-слабо понижение към -15.0 пункта. Това е най-слабото ниво на индекса от май 2010-а година.

Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

"Повишаването на показателя ZEW за икономическите нагласи в никакъв случай не е премахва опасенията за развитието на германската икономика през следващите шест месеца. Перспективата остава негативна",  отбеляза президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

Той допълни, че не се сбъднаха доста сериозните опасения на финансовите експерти от предходния месец по отношение на по-нататъшното засилване на търговския конфликт между САЩ и Китай. и че все още има надежда, че може да бъде избегнат Брекзит без сделка.

"Освен това Европейската централна банка се опитва да намали икономическите рискове в еврозоната, като допълнително облекчи и без това силно стимулиращата си парична и лихвена политика", коментира президентът на ZEW.

Нагласите на финансовите експерти по отношение на икономическото развитие на еврозоната също претърпяха съществен отскок, който доведе до подобрение на съответният индекс на бъдещите очаквания до -22,4 пункта от -43,6 пункта месец по-рано, докато Zew индексът за текущата икономическа ситуация в региона на единната валута се понижи слабо до -15,6 пункта от -14,5 пункта през август.

Резултатите се базират на последното ежемесечно проучване на института Zew сред близо 300 експерти от банки, застрахователни компании и от финансови отдели на избрани корпорации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени