Eмисия новини
от 04.00 часа

Хореографът Стефан Иванов: Благодарение на БФХГ станах съдия по художествена гимнастика

Стефан Иванов
Снимка: Личен архив

Той е хореограф, треньор по художествена гимнастика, консултант и съдия по няколко спорта. Пионер в своята област, а  когато през 1995 година става международен съдия по художествена гимнастика -  това е революция, защото тогава този спорт се смята светая светих за жени. Сега той е открил необикновена пазарна ниша на консултант и хореограф на представителни отбори в гимнастическите спортове и е търсен  по целия свят. Графикът му е пълен за години напред.

Тази необикновена личност се казва Стефан Иванов. Роден е в Горна Оряховица, от 30 години живее в Италия, а сега е консултант на израелския национален отбор. Работи със старши треньора на ансамбъла Ирина Вигдорчик, която преди Олимпийските игри в Рио де Жанейро беше отстранена заради скандал с едно от момичета, а след това беше възстановена на поста. 

„Аз бях привлечен от художествената гимнастика благодарение на майка ми, която е страхотен фен на този спорт. Художествената гимнастика свързва двете мои дейности – балета и акробатиката. Искам специално да благодаря на Българската федерация по художествена гимнастика и на нейния президент г-жа Илиана Раева, на г-жа Мария Петрова – вицепрезидент на централата и на г-жа Даниела Велчева, която отговоря за съдийската дейност в България. Благодарение на тези три жени аз успях да стана и международен съдия“, сподели Стефан Иванов пред кореспондента на БНР в Израел Феня Декало.Още от