Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бургаско училище създадоха сензорна стая

2
Сензорната стая в основно училище „Петко Р. Славейков“ в Бургас
Снимка: Даниела Костадинова

В основно училище „Петко Р. Славейков“ в Бургас ще бъде открита първата в града сензорна стая за терапия на деца със специални потребности. Сензорната стая представлява специално оборудвано затъмнено помещение, което въздейства върху възприятията и усещанията на децата и има релаксиращ ефект. Използват се разнообразни уреди и аксесоари.

Идеята за създаването на сензорната стая е от преди повече от година, разказа директорът на училището Силвия Аврамова.

„Училищното настоятелство прие присърце идеята и започна благотворителните акции, които между впрочем са и традиционни за училището. Това са благотворителен есенен маратон, благотворителни Коледни и Великденски базари, както и благотворителен спектакъл от училищната формация „Арлекин“, каза Силвия Аврамова.

Средствата за създаването на стая за деца със специални потребности са събрани лесно.

„Щедростта на родителите беше впечатляваща, а идеята за такава стая се поражда от нуждата. В училището се обучават ежегодно около 20 деца със специални образователни потребности и грижата за тях трябва да бъде по-сериозна. Както всички знаем тези деца често изпадат в тревожни състояния, депресивни състояния. Има липса на концентрация на вниманието и както за всички останали ученици искаме да облагородим, да осъвременим училищната среда, така се насочихме и към тях.“

Стаята ще се използва в самия учебен час с детето, преди или след учебния час.

„Това зависи от самото конкретно състояние на конкретното дете. Тя ще се използва в насока да бъде постигнат един баланс в настроението на детето, в концентрацията му, да се намали тревожността. Тя е заредена с уреди. Тя е тъмна, както споменахте и Вие. вътре функционира топка, която се осветява от прожектор и зарежда стаята с различни светлини. Това въздейства върху сетивата на детето“, допълни Силвия Аврамова.

Интересна е и водната кула, в която с помощта на водата се движат фигури, които спомагат за концентрацията на вниманието на детето.

„Да кажа, че знам или имам опит в това точно какъв ефект ще се получи не бих могла да си позволя. Както Вие казахте днес ще открием сензорната стая и тепърва ще наблюдаваме ефекта от нея. Дай Боже наистина да се постигне това, което сме очаквали, за да може да обогатяваме допълнително с такива уреди, аксесоари, които да спомагат положителната емоция на детето, както и връзката между него и ресурсния учител, който ще провежда обучението“, каза директорът на основно училище „Петко Р. Славейков“  Силвия Аврамова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени