Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десето юбилейно издание на международния арт форум „Без граници“ e посветено на езиците на ООН

Арт форумът „Без граници“ (20-22 септември 2019) е сред водещите български етно/уърлд мюзик събития. Създаден е през 2003 година като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво.

Форумът, организиран с партньорството на Двореца – Балчик, е носител на европейската ценностна система и насърчава взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. „Без граници“ се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и фактор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България.

От самото си създаване в него са гостували над 700 участника от четири континента. По време на „Без граници“¨ се очакват 70 гости от Канада, Германия, Румъния, Латвия, Нидерландия, Финландия, САЩ, Швеция, Индия, Русия, Белгия, Франция, Унгария, Полша, Испания, Дания, Норвегия, Белгия, Великобритания, Северна Македония, Украйна, Австрия и България.

2019-а е международната година на коренните езици на ООН. Десетото издание на ¨Без граници¨ е със специален фокус към тази тема. В музикалната програма ще бъдат представени изпълнения на: езика на народа на Саами (коренното население на Северна Европа), идиш (езика на евреите ашкенази), сибирски шамански наречия от Русия, бенгалски език от Индия и унгарски език.

Музикалният етно/уърлд мюзик фестивал в рамките на фестивала ще се проведе на 21 и 22 септември с вход свободен на откритата сцена на плажа пред дворцовия комплекс в Балчик – разказа за „Артефир“ Жени Михайлова, директор на Културен институт „Двореца“ в Балчик.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени