Eмисия новини
от 19.00 часа

Високи нива на замърсен въздух в 8 столични училища

Снимка: БГНЕС

Високи нива на атмосферни замърсители като азотен диоксид и фини прахови частици са били измерени в класните стаи на 8 столични училища. Това сочат резултатите от мащабно европейско проучване, посветено на качеството на въздуха в в учебните заведения в пет европейски града. Данните са от доклада „По-чист въздух, по-здрави деца“.

В учебните заведения е налице атмосферно замърсяване, но стойностите не превишават допустимата норма, уверява Ан Щалфер от Алианса за здраве и околна среда.

„Концентрацията на прахови частици и на въглероден двуокис са по-високи от препоръчаното от Световната здравна организация за защита на здравето, но измерените стойности не са опасни. Налице е нуждата от по добра вентилация".

Атмосферните замърсители влизат в класните стаи през прозорците. Затова ръководителят на проекта „Зелена София“ на Столичната община Елица Панайотова призовава за ограничаване на трафика в зоните около училищата:

„Децата отиват  сутрин на училище в 7.30 часа. Около този часови диапазон непосредствените улици, които са периметъра на училището, да бъдат забранени за влизане на автомобили“.

Междувременно доктор Александър Симидчиев от сдружение „Въздух за здраве“ разказва, че някои столични училища намират свои начини за подобряване на качеството на въздуха в стаите.

„Със зелени цветя, които могат да обменят кислород, въглероден двуокис. Вътре нямаше високи нива на въглероден двуокис без да трябва непременно да проветряват“. 

Още от