Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите обсъждат конкретни мерки за борба с дезинформацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутати поискаха да бъде гласувана резолюция, която да набележи конкретни мерки за борба с дезинформацията. Те отбелязаха, че на последните избори има рязко повишаване на кибератаките.

„Кибератаките се повишиха до безпрецедентно равнище, като постигнаха опасен достъп до нашите инфраструктура и данни. Ключови европейски правила за финансирането на политически партии от трети страни бяха нарушени“, заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Кати Пири.

В същия тон бе и изявлението на евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев:

„Ние не трябва да сме наивни и трябва ясно да осъзнаваме сериозността от заплахата от трети страни. България е само една от страни, в които през 2015 г. по време на последните местни избори, бяха атакувани сайтовете на ЦИК и на други ключови по отношение на изборите институции. В моята страна стотици анонимни сайтове без ясна собственост, организации, без ясно финансиране, хиляди фалшиви профили в социалните мрежи, водят координирана информационна война срещу ЕС, злоупотребяват с най-чувствителните за теми за хората като религия, традиции и ценности.

Евродепутатът от „Обнови Европа“ Паскал Дюран поиска да бъде приета забрана за финансиране на европейски партии от чужди страни:

„Знаем, че чужди сили, които не искат ЕС да е добре, сред които Русия, но и други, са финансирали с 1 млрд. евро информационни елементи на политически партии и то на тези, които искат да унищожат Общността и които се намират в крайно дясната част на този полукръг - както от Италия, така и от Франция и от други страни“.

Нека си дадем средствата, за да реагираме, призова Дюран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!