Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин и Лондон призоваха за спокойствие в Близкия изток

Ангела Меркел на лятната пресконференция в Берлин.
Снимка: БТА

Две от водещите европейски сили - Германия и Великобритания, призоваха международната общност да предприеме общи и взаимноприемливи действия в отговор на нападенията срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия, които преполовиха производството и доведоха до рязко поскъпване на нефта.

След телефонен разговор германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Борис Джонсън са излезли с обща позиция срещу ескалацията на напрежението около Иран, който Съединените щати винят за ударите в Саудитска Арабия миналата събота.

Меркел коментира днес и предизборното обещание на израелския премиер Бенямин Нетаняху да анексира части от Западния бряг на река Йордан: „Германското правителство подкрепя мирно решение на израелско-палестинския конфликт, постигнато с международно посредничество и на принципа на две държави. Анексиите винаги вредят на мира“.

Меркел коментира темата, след като прие в Берлин краля на Йордания Абдула II, който заяви:

„Това ще се отрази пряко на отношенията на Израел с Йордания и Египет и няма да спомогне за създаването на подходяща атмосфера за помиряване на израелците и палестинците“.

В Израел изборите се провеждат днес и Нетаняху се бори за пети управляващ мандат със силен опонент - центристкият блок „Синьо и бяло“ на бившия шеф на Генщаба на Израел - Бени Ганц. 

България осъжда атаките в Саудитска Арабия

България осъди извършените на 14 септември атаки с дронове срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия.

В изявление на Министерството на външните работи страната ни призовава за деескалация на напрежението в региона и за максимална сдържаност.

Нападенията допълнително усложняват и без това напрегнатата обстановка в района и имат негативно влияние върху глобалната икономика и енергийна сигурност, се посочва още в позицията на външното ведомство по повод атаките срещу големите петролни рафинерии в Абкаик и Хурейс от този уикенд.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!