Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава окупацията на Белградския университет

Студенти от движението "Един от пет милиона" блокират от петък сградата на Ректората на Белградския университет и тази сутрин отново не пуснаха ректорката и преподавателите да влязат в сградата, съобщават сръбските медии.

Студентите са гневни от това, че техните преподаватели мълчат за проблемите в обществото и ги обвиняват, че са допуснали управляващите да нарушат автономията на университета.

Протестиращите искат от ректорката Иванка Попович да предложи на премиера Ана Бърнабич да уволни министъра на финансите Синиша Мали. Причината за това искане е свързана с отговорността му за утвърждаване на средствата за университета и за заплатите на преподавателите.

Ректорът Попович отговори, че не може да го направи.

"Надявам се разговорите да продължат и сме готови да отговорим на разумни искания, но не можем да отговорим на искания, които не са от наша компетентност като уволнение на министър или утвърждаване на нечия партийна принадлежност", каза тя.

Студентите заявиха вчера, че няма да започнат преговори за пускане на работещите в сградата докато ректоратът не излезе със съобщение, в което да осъди "нахуването в Ректората на активисти на управляващата Сръбска прогресивна партия, които нападнаха студентите".

Премиерът Ана Бърнабич заяви, че не е съгласна с исканията на студентите, а президентът Александър Вучич коментира, че студентите са успели да постигнат това, което той не могъл за седем години - да обърнат срещу себе си всички хора, които демонстрират и които са били на тяхна страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!