Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуела освободи ключов опозиционер

Едгар Замбрано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелското правителство освободи от затвора заместник-председателя на контролираното от опозицията Национално събрание Едгар Замбрано. Това се случва след като властите на Николас Мадуро постигнаха споразумение с част от опозицията. 
Едгар Замбрано беше един от задържаните политици след неуспешния опит сваляне на Мадуро на 30 април, организиран от лидера на опозицията и парламентарен председател Хуан Гуайдо. Арестът на Замбрано през май предизвика множество коментари. Той се беше затворил в автомобила си, който полицията обгради и вдигна с паяк, докато 64-годишният депутат беше вътре. 
Освобождаването на Замбрано идва след като в понеделник властите на Николас Мадуро обявиха, че са постигнали "частично споразумение" с някои от силите в опозицията. Депутатите от партията на Мадуро ще се завърнат в събранието след 3-годишно прекъсване. 
Същевременно законодателния орган ратифицира позицията на Гуайдо като негов председател и временен президент на страната до провеждането на нови парламентарни избори. За държавен глава Гуайдо е признат от над 50 страни, включително и от българското правителство. 
Така основната част от опозицията иска да предотврати ротацията на председателството всяка година, която предвижда следващия парламентарен шеф да е от по-малките сили, споразумяли се с действащия президент Маудро. Той прекрати преговорите със силите на Гуайдо в началото на август, след нови американски санкции срещу правителството му. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени