Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСТС обсъди проект за промени в правилника за ТЕЛК комисиите

| обновено на 18.09.19 в 19:52
Днес в Министерския съвет се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди предложения от здравния министър Кирил Ананиев проект за промени в правилника за устройството и работата на ТЕЛК комисиите в страната.

Социалните партньори оцениха положително проекта, но Асоциацията на индустриалния капитал и КТ "Подкрепа" се въздържаха да го подкрепят.

Промените предвиждат създаване на единна база данни, която ще обединява информацията за медицинската експертиза и ще осигури прозрачност на процеса и по-добър контрол в системата, както и облекчен достъп за хората с увреждания, посочи заместник-министър Жени Начева.

Част от социалните партньори приеха предложенията с уговорката, че проектът не решава всички проблеми, но е необходимата първа стъпка.

От КТ "Подкрепа" обаче възразиха срещу намерението да отпадне задължението в съставите на ТЕЛК да има медицински специалист по конкретното заболяване на лицето с увреждане, обясни Ваня Григорова:

"Това за нас по-скоро крие опасности от нереалистични оценки на уврежданията, отколкото би могло да се разчита, че ще се намалят злоупотребите, евентуалните, в сектора".

Подготвят се и промени в Приложение 1 към Наредбата за медицинската експертиза, съобщи Жени Начева. Предстои и представянето на очакваната от месеци информационна база данни, както и стартът на обученията на ТЕЛК-овете за въвеждане на електронната система за медицинската експертиза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна