Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Рискът от Брекзит без сделка остава твърде реален

| обновено на 18.09.19 в 11:22
Снимка: http://www.europarl.europa.eu

Евродепутатите обсъждат днес в рамките на пленарната си сесия в Страсбург ситуацията около Брекзит.

В началото на дебатите председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер припомни за работния обяд между него и британския премиер Борис Джонсън в Люксембург и добави:

„Едва ли ще се изненадате, ако ви кажа, че премиерът заяви волята на Обединеното кралство за постигане на споразумение, но добави, че при всички положения страната ще напусне ЕС на 31-ви октомври със или без него. Това означава, че рискът за оттегляне без сделка остава твърде реален. Може би това ще бъде изборът на Обединеното кралство, но никога на ЕС. Затова предпочитам да се концентрирам върху всичко, което можем да направим, за да постигнем това споразумение“.

"Остава много малко време ... Рискът от Брекзит без сделка е прекалено реален", каза на европейските депутати шефът на ЕК.

Жан-Клод Юнкер повтори публичното си послание, че Лондон трябва да представи реалистични предложения за замяна на предпазния ирландски граничен механизъм, който е част от спорзумението за развода на Великобритания с ЕС.

"Не съм емоционално привързан към ирландския предпазен механизъм“, посочи той и допълни: "Помолих министър-председателя на Великобритания да представи писмени алтернативи",  визирайки вече договорената с бившия премеир Тереза Мей предпазна мрежа, целяща да се избегне разделяното на остров Ирландия след Брекзит.

Песимистичният му тон беше подсилен от министъра по европейските въпроси на Финландия Тити Тупурайнен, който също говори в парламента, заявявайки, че Брекзит без сделка е "доста вероятен“. В момента Финландия е ротационен председател на ЕС.

От своя страна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние посочи, че ЕС не е в настроение да се преструва, че преговаря.

Той заяви, че неконтролиран Брекзит няма да реши също така и много от проблемите около правата на европейските граждани, тези с ирландската граница и с британските задължения в рамките на дългосрочния бюджет на единния блок.

"Ако Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение, всички тези въпроси няма да изчезнат сами по себе си. Те все още ще останат нерешени", отбеляза Барние.

Очаква се да по-късно евродепутатите да гласуват резолюция, призоваваща Великобритания да получи още едно удължаване на крайния срок за Брекзит, за да се даде повече време на Лондон да се съгласи с условията за своето оттегляне от ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени