Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев прогнозира ключов месец в отношенията между София и Скопие

| обновено на 18.09.19 в 20:01
Румен Радев проведе среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев смята, че напредъкът в работата на комисията по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония изостава драстично в сравнение с процеса на европейска интеграция на Скопие.

Държавният глава се срещна с българските представители в комисията и изрази безпокойство от последното ѝ заседание в София, което за пореден път не успя да постигне съгласие около личността на Гоце Делчев.

Радев каза, че следващият месец може да бъде ключов в отношенията на София и Скопие, тъй като Брюксел може да реши да започне преговори за членство със Северна Македония:

"Ако вие, уважаеми господа, не можете да дадете гаранция, че в рамките на оставащия един месец вашата комисия ще реши всички спорни въпроси, то българското правителство може да продължи с политиката си на безусловна подкрепа на членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Ако обаче не можете да дадете такава гаранция, следва правителството да предприеме екстрени мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължителни условия за членство".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна