Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отпуска помощ от 35,4 млн. евро за кипърската турска общност

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия отпуска 35,4 млн. евро за общността на кипърските турци с приетата си годишна програма за действие. Целта на предоставяната европейска финансова помощ, която вече достигна 555 млн. евро, е да подпомогне и улесни обединяването на етнически разделения Кипър.

С европейските средства ще бъде насърчавано икономическото развитие на общността на кипърските турци, нейната подготовка за достиженията на правото на ЕС, икономическата и социална интеграция между двете разделени кипърски общности.

Приоритетно ще се финансират проекти за подобряване на инфраструктурата и за опазване на околната среда. Ще бъдат приети и допълнителни мерки за утвърждаване на стандартите за здраве и безопасност на храните в окупираните територии на острова в съответствие с изискванията на ЕС. Предвижда се и изграждането на научни лаборатории в училищата.

Увеличава се също така европейското финансиране в подкрепа на гражданското общество и на съвместните инициативи на двете кипърски общности. Нова финансова помощ получават действащите технически комитети с участието на кипърски гърци и кипърски турци. За Комитета за опазване на културното наследство са предвидени допълнително 2,5 млн. евро, а за Комитета за изчезналите лица – 2,6 млн. евро.

Помощта за социално-икономическото развитие на общността на кипърските турци с цел обединяването на страната се предоставя по специална програма от ЕС. От 2006 г. досега тя достигна вече 555 млн. евро.

Съгласно договора за приемане на Република Кипър в Европейския съюз през 2004 г. кипърските турци са граждани на ЕС, но правото на ЕС не се прилага в северната част до решаването на Кипърския въпрос.

Преговорите по него бяха спрени преди повече от 2 години, а в момента се правят усилия за възобновяването им. Много важни за развитието на този процес са предстоящите в края на септември срещи на президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени