Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Големо село е против в ТЕЦ "Бобов дол" да горят отпадъци

Снимка: Кирил Фалин

Над 150 души се събраха снощи на площада в Големо село, на чиято територия е ТЕЦ „Бобов дол“, за да се обявят категорично против в централата да се горят отпадъци.

Засега 12 души от селото, сред които и кметът Васил Васев и кметицата на Бобов дол Елза Величкова, която се кандидатира за нов мандат, се включват в жалбата, внесена в съда за отнемане на издаденото на ТЕЦ "Бобов дол" разрешително за изгаряне на 96 тона отпадъци за денонощие.

Делото е насрочено в административния съд в Кюстендил за 24 септември.

След среща в Дупница преди седмица експерти от екологичните организации обясниха на местните хора и в Големо село рисковете от горене на отпадъци. Боклукът не е гориво, в отпадъците е цялата Менделеева таблица. Освен най-страшните диоксини и фурани, които се отделят при горенето, се отделят още тежки метали живак, кадмий, олово, мед и др. Колкото и някои хора да се опитват да ни убедят, че изгарянето помага да се отървем от боклука и че това е безвредно, това въобще не е вярно, обясняват екоекспертите.

След като в Дупница 16 души се включиха в делото, което започва на 24 септември в административен съд в Кюстендил, от Големо село засега те са 12, но ще се увеличат. 

Кметът на Бобов дол Елза Величкова, която е адвокат, каза, че ще подготви и включването на общината като страна в делото за отнемане на разрешителното на ТЕЦ-а да гори отпадъци:

"Ако законът ни дава право, ще присъединим общината".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна