Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЖ отменя влакове заради липса на локомотиви

Снимката е илюстративна.


Липсата на достатъчно локомотиви е причината за отменянето на влака от Бургас за Карнобат, тръгващ в 16.50 ч., през последните дни. Това обясниха от БДЖ. Слушател на БНР- Бургас сигнализира за проблема. Атанас Стоянов от Айтос пътува всеки ден към Бургас и обратно. През последните дни той забелязва, че информацията за отменянето на линията се пуска в последния момент. „В приложението на БДЖ до последния момент стои „влак 16.50 ще пътува“. Минути преди да дойде влакът тази информация изчезва. На всичко отгоре няма и алтернативен транспорт. Знам каква е причината, тя е елементарна – няма локомотиви. След като няма локомотиви, да предложи автобусен транспорт. Знаейки, че няма да го има този влак в 16.50 ч., щях да се кача на експресния в 16.30 ч. и да се прибера в Айтос. За съжаление, това не е единичен случай“, обясни той.

Стоянов допълни, че това до голяма степен затруднява ежедневието му. „На 67 години съм. Не може до последно да ми казват, че ще има влак. Имам 90-годишна майка, която е сама и е съвсем не здрава в Айтос. Тя ме чака да се прибера. Как да й обясня, че закъснявам с един час? Тя не може да върви самостоятелно“, посочи той.

Пътническият влак от Бургас за Карнобат в 16:50 ч., не се е движил по технологични причини на датите 22, 23 и 27 август, както и на 10, 11, 13 септември. Това уточниха от БДЖ. От там посочват, че причините за това са свързани с недостига на локомотиви в движение. При възникване на аварийни ремонти дружеството изпитва затрудения за осигуряването им и затова се налага отмяната на някои влакове.

От БДЖ посочват, че отмяната точно на този влак е свързана с това, че след него по разписание в 17:50 ч. има друг по същия маршрут. Поради тази причина не е осигурен и автобус.

Относно това какви мерки ще бъдат предприети за отстраняването на проблема, от дружеството посочват, че в момента се подготвят процедури за поръчки на нов подвижен състав, както и в ход са такива за извършване на ремонти. В локомотивните депа на дружеството също се извършват ремонти, но те са с ограничени възможности и не могат да поемат целия процес по наваксване на забавената ремонтна програма през годините.

Ръководството на БДЖ се извинява на своите клиенти за създаденото им неудобство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна