Eмисия новини
от 19.00 часа

Райна Константинова за случилото се в БНР: Срам!

Снимка: БНР

Срам – това е усещането на журналиста Райна Константинова след случилото се в БНР.

„Никога не са се случвали подобни неща в Радиото от такъв мащаб - едно безпрецедентно спиране на сигнала, една намеса на прокуратурата и серия от различни неубедителни противоречащи си обяснения или липса на такива. Второто – сваляне от ефир на популярна и компетентна водеща. Коя е причината – чухме 5 версии. Трето – как са свързани тези събития – няма отговори. Вината е прехвърлена на двама по-нисши ръководители. Не си спомням такава срамна ситуация“, коментира тя в интервю за предаването „12+3“.

Да се каже истината

Има отговорности и оставката е единственият достоен отговор за това, категорична е Константинова. Тя посъветва да се каже истината, каквото и да струва това:

„Усещането за прикриване на истинската причина, паническо прикриване, за външна намеса, за всяване на страх – това е много страшно. Защо беше пенсиониран директорът на „Хоризонт“ точно в този момент? Защо се съобщава за увеличение на заплатите, без това да е сигурно, точно в този момент. Смятам, че това е едно подценяване на интелигентността на радиослужителите и опит за отклоняване на вниманието и напрежението“.

Ролята и отговорността на СЕМ

„Аз не мога да разбера как СЕМ може да легитимира генерален директор, но да не може да го делегитимира. Едни биографии, едни концепции не означават нищо. Радиото не е просто занаят, то е много сложно нещо”, посочи още Райна Константинова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от

Предсрочни избори на хоризонта?

публикувано на 14.11.19 в 17:47