Eмисия новини
от 02.00 часа

ЕП потвърди с резолюция подкрепата си за „организиран Брекзит“

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент (ЕП) ще отхвърли всяко споразумение за Брекзит, ако то изключва предпазния механизъм, засягащ ирландската граница. ЕП прие резолюция с голямо мнозинство -  544 гласа „за“, 126 „против“ и 38 „въздържал се“.

С документа евродепутатите потвърждават подкрепата си за „организиран Брекзит“, като уточняват, че ако се стигне до оттеглянето на Великобритания без сделка, отговорността за това ще бъде изцяло нейна.

Пред „Хоризонт“ евродепутатът от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк каза, че резолюцията включва три основни елемента:

„Абсолютна защита на правата на европейските и на британските граждани. Не трябва да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия. На този етап не виждаме нещо да е иновативно и променящо се като предложение от страна на Обединеното кралство. Третият елемент, който урежда резолюцията, са бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Те могат да бъдат подробно разписани, когато има желание от страна на Обединеното кралство за диалог“.

Вотът беше предшестват от дебати, на които бяха изразени различни позиции. 

Евродепутатите изразяват мнение, че ще подкрепят удължаване на срока за постигане на сделка за Брекзит, ако са налице причини и цел за такова удължаване.

На 9 септември 2019 г. британският парламент прие закон, който задължава правителството на Обединеното кралство да поиска удължаване на срока, ако не бъде постигнато споразумение с ЕС до 19 октомври 2019 г., се припомня в текста на резолюцията.

Още от