Eмисия новини
от 11.00 часа

Протестиращите медицински сестри разчитат на политическите сили

Снимка: БГНЕС

Протестиращите медицински сестри заявиха, че разчитат на политическите сили, за да бъдат изпълнени исканията им за по-високи възнаграждения. Те недоволстват от заявеното днес от здравния министър Кирил Ананиев, че искането им за месечно възнаграждение от две минимални заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците.

Представители на протестиращи медицински сестри са се срещнали с ръководството на „БСП за България“. Пред тях са обяснили исканията си, а пред журналистите Веселина Ганчева и Мая Илиева заявиха:

„Не ни интересува. Нека лекарите си взимат техните заплати. Моля, не ни конфронтирайте. Опитваме се да алармираме всички парламентарни групи за това, че за нас е важно това съсловие буквално да се спаси“.

„Важното е да има качествени здравни грижи в България. Да се определят едни стандарти, по които да се работи. Да не трябва една медицинска сестра да обслужва 30 или 40 пациенти. Съгласете се, че нито ще е усмихната, нито ще е милосърдна“.

Медицинските сестри обясниха, че парите, които са били отпуснати от правителството на болниците за увеличаване на заплатите на медицинския персонал, не са достигнали до голяма част от тях:

„Ето ви фиш на колежка от месец юни - 476 лева. Това ли е увеличението, питаме“.  

Мая Илиева изрази несъгласието си заплатите на сестрите да са обвързани с броя на клиничните пътеки:

„Ние искаме едни стартови заплати за професията, които да бъдат гарантиран минимум от държавата, така че да няма значение къде работи медицинският специалист - дали в Девин, дали в София, дали в Стара Загора“.

От БСП се ангажираха с предложение в бюджета за догодина да защитят исканията на медицинските сестри.


Още от

Събота сутрин в село Момчиловци

публикувано на 19.10.19 в 08:50
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 19.10.19 в 06:58