Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарард Конли се завръща в България със „Заличено момче“

БНР Новини
Гарард Конли на премиерата на филма по книгата му "Заличено момче"
Снимка: Гарард Конли, Заличено момче / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският писател Гарард Конли се връща там, където историята на неговото „Заличено момче“ е започнала да придобива образа на книга, а именно – в България. На 6 октомври тазгодишното издание на „CineLibri” ще ни срещне с писателя, мемоарната му книга и нейната екранизация.

От известно време насам „Заличено момче“ вече може да бъде намерена у нас на български език. Историята на 19-годишният Конли, който тръгва на тежко пътуване в търсене на себе си, говори за конверсионната терапия в Америка.

Освен писател, Гарард Конли е и ЛГБТ активист. Той пише и говори за онези неща, за които повечето предпочитат да замълчат. Неслучайно „Заличено момче“, която е писана по време на престоя му в България през 2016 г., е преведена на повече от десет езика и е филмирана под режисурата на Джоуел Еджертън. В момента Конли живее в Ню Йорк със съпруга си и работи над първия си роман. Скоро обаче ще е в България и ще говори отново за опитите да се заличи самоличността на човек.

До началото на „CineLibri“не остава много. Срещата с автора предстои, но преди това можете да научите повече за историята на неговото „Заличено момче“ от Николета Габровска – изпълнителният директор на Фондация Single Step, които стоят в основата на това Конли да бъде преведен и издаден на български език.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени