Eмисия новини
от 05.00 часа

Започна първото издание на фестивала „Културама“

Автор:
Ина Кънчева
Снимка: inakancheva.com / Adriana Yankulova

Започна първото издание на фестивала за сценични изяви „Културама“, който Фондация „Културни перспективи“ организира в партньорство със Софийска градска художествена галерия. Фестивалът беше открит в деня на София със спектакъла „София градски вибрации – 140 удара в минута“. Той включваше 3D mapping, музика на живо и VJ шоу и беше създаден специално в чест на 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България.

Като нова платформа за сценична изява, „Културама“ включва серия от пърформанси в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това ново и първо издание е проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“. Стипендиантите в проекта са и основните участници във фестивала. До декември те ще представят своите проекти, подготвени през изминалата вече 2018 година, когато техни помощници са били Георги Господинов, Георги Тенев, Недко Солаков и още много други. Всеки от тях е участвал като ментор в различните области на сценичните изяви, включени в „Културама“.

Всеки петък в Софийска градска художествена галерия ще има по една сценична изява, която ще представя проектите на участниците в това първо издание на фестивала. Първата ще е този петък, 20 септември. Тогава в рамките на фестивала ще бъде представено солото „Soft Questions“ на младата изпълнителка и хореограф в областта на съвременния танц и пърформанс Стефани Ханджийска. Тя е първата стипендиантка на Национална стипендия „С усилия към звездите“ в област „Танц“.

В „Арефир“ артистичният директор на Фондация „Културни перспективи“ – оперната певица Ина Кънчева, разказа повече за идеята и необходимостта от „Културама“. Чуйте я в звуковия файл.Още от