Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският некропол ще стане привлекателен за туристи

Златни предмети от Варненския некропол
Снимка: Варненски свободен университет
Магистри от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" предлагат концепции за социализация на

Варненския некропол, в който беше открито най-старото обработено злато, не само в Европа, но и в света.

Очакванията са на базата на подготовката, знанията, които имат студентите, да предложат модели как този интересен и уникален в световен мащаб археологически обект да бъде социализиран, така че той да стане достъпен за по-широката публика.

"Откритието е направено през 1972 година, проучванията на Варненския некропол продължават до 1989 година. През този период от време са проучени около две трети от цялата територия на некропола – 296 гроба са разкрити, сред които са и тези прочутите гробове номер 36 и 41, където са намерени най-многото златни находки. Едното е символично погребение, другото е погребението на вожда, като визуализация, направена от професор Йордан Йорданов", каза Яни Янев – председател на Сдружение "Варненски акропол".

Тази година с подкрепата на Сдружението са направени първите стъпки да бъде разчистен теренът:

"Това, което правят археолозите, заедно с геодезистите, е възстановяването на геодезичната мрежа на разкопките и очакваме, че ако успеем да подобрим материалните условия на археолозите, догодина или по-догодина да започнат самите разкопки, които вероятно ще продължат няколко години, тъй като темпът на проучванията – поне този, който е известен от археолога Иван Иванов, максималният обем проучване, което е било направено, е около 900 квадратни метра за едно археологическо лято".

Идеята е бъдещите разкопки да бъдат осмислени от тяхната бъдеща презентация:

"Това е амбицията в случая – съчетаването на труда на археолозите с труда на архитектите, с труда на реставраторите, така че да се осмисли как този уникален в световен мащаб обект да стане интересен, да бъде привлекателен, да може да се представи, да може да се видят нещата и не само просто погребалната техника и погребалният инвентар на хората, които са живели по нашите земи и са създали тази цивилизация, а вероятно да се представи и част от начина, по който те са живели, начинът, по който те са добивали това злато", допълни Яни Янев.

За археологическите разкопки ще бъдат осигурени средства от държавата:

"Когато се стигне до идеята за създаването на визуализацията, нашата амбиция е, затова и започваме с този уъркшоп, с разработването на идеите, защото това ще бъде един конкретен проект в бъдеще, за който ще се търси финансиране, и разбира се, не крием амбицията си това да бъде постигнато със средствата за защита на културното наследство, които се отделят от фондовете на Европейския съюз и които за следващия програмен период са значително завишени от средствата, които бяха отпуснати от предходния", каза още Яни Янев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени