Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автоматизиран влак подмина три спирки в парижкото метро и хвърли в ужас пътниците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Влак-беглец“ без машинист, преминал през три станции, без да спира, предизвика страх сред пътуващите в подземната железница на Париж, съобщава АФП. Синдикатите заявиха, че това подчертава необходимостта от човешко присъствие при управлението на влаковетеАвтоматизиран.

Парижкият метро оператор потвърди, че влак по линия 1 - която е напълно автоматизирана - без машинисти – е прескочил три спирки във вторник вечерта.

Инцидентът предизвика публикации от ужасени пътници в социалните медии, включително един, който написа в Туитър, че това е „най-голямата уплаха в живота му“ и че „влакът за малко не се е ударил“.

Парижкият оператор RATP заяви в своя акаунт в Туитър, че влакът е пропуснал трите гари „поради технически инцидент“, но след това е спрян „в съответствие с процедурите за безопасност“.

"Беше стресиращо, но ви уверяваме, че никой не е бил в опасност", добавя той.

Градският транспортен съюз „Solidaires RATP“ заяви, че "влакът-беглец" е оставил пътниците напълно безпомощни, докато е прелитал покрай гарите „Конкорд“, „Шанз-Елизе“ и „Франклин Д. Рузвелт“ центъра на френската столица.

Съюзът се противопоставя на политиката за автоматизиране на линиите на метрото, заявявайки, че "само служител на RATP на борда, който е в състояние да спре влака чрез ръчно управление, може да гарантира безопасността на пътниците". Само две парижки линии на метрото са автоматизирани - линии 1 и 14.

По време на мащабната стачка на работниците от RATP през миналата седмица заради пенсионните реформи това бяха единствените линии, които продължиха да работят нормално. RATP счита, че двете линии са много успешни и се стреми да разшири автоматизираната технология в цялата мрежа - ход, който среща противопоставяне от синдикатите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна