Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева:

Великобритания остава партньор на България независимо от развръзката с Брекзит

Вицепремиерът Екатерина Захариева и посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс
Снимка: БГНЕС

Великобритания остава партньор, приятел и съюзник на България независимо от развръзката с Брекзит. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която откри заедно с посланика на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс изложба по случай 140 години от установяването на дипломатическите отношения между София и Лондон.

Сигурността и европейската интеграция на Западните Балкани са водещи сфери на сътрудничество между България и Великобритания, посочи посланик Хопкинс, която очаква двустранните отношения да продължат да се развиват активно, независимо дали Великобритания ще остане член на Евросъюза след 31 октомври.

„През последната година повече от 6000 български студенти учат в британски университети, а близо 2000 са британските студенти, избрали да следват медицина и стоматология в България. Надяваме се тази тенденция да продължи и в бъдеще“, каза Хопкинс.

От своя страна Захариева благодари на британските дипломати за обменения опит в организирането на съвместното председателство на Берлинския процес, което София и Скопие поемат от 2020 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени