Eмисия новини
от 08.00 часа

БАИТ е против "Информационно обслужване" да поддържа големите държавни системи

Снимка: БГНЕС

Българската асоциация по информационни технологии не е съгласна с предложението „Информационно обслужване“ да поддържа големите държавни системи. Промяната мина в парламента на първо четене. И чака окончателното приемане на второ.

Българската асоциация по информационни технологии припомня, че „Информационно обслужване“ не е държавно предприятие и в неговата собственост има частен капитал.

Според БАИТ не е гарантиран общественият интерес и защита на конкуренцията, защото не е определен механизъм за формиране на цени за услугите. Опасяват се и от злоупотреба с монополното положение спрямо администрациите.

Приетите на първо четене текстове дават възможност за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, тъй като „Информационно обслужване“ няма капацитет и затова може да ползва и други частни ИТ фирми за превъзлагане на поръчки.

Финансовият министър Владислав Горанов каза, че възлагането „Информационно обслужване“ да поддържа критичните инфраструктури е един от начините за справяне с киберзаплахите. От години "Информационно обслужване" е единствената фирма, която обработва резултатите от изборите.

Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 17.11.19 в 07:05