Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключват изслушванията във Върховния съд за разпускането на британския парламент

| обновено на 19.09.19 в 11:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В заключителния трети ден от изслушванията в британския Върховния съд по законността на разпускането на парламента от Борис Джонсън, представител на бившия министър-председател Джон Мейджър ще представи аргументи защо сегашният премиер е нарушил закона.

Експремиерът е сред главните обвинители на правителството в нарушаване на закона. Днес негов адвокат в съда ще обоснове твърденията му, че разпускането на парламента е мотивирано от политическите интереси на Борис Джонсън преди определената за Брекзит дата 31 октомври.

След приключването на днешните изслушвания съставът от 11 съдии ще трябва да излезе с решение дали премиерът е нарушил закона и е подвел кралицата с мотивите за разпускането.

Защитата на премиера твърди, че не е работа на съда да се произнася по политически решения.

Междувременно Дейвид Камерън, по време на чието управление бе проведен референдума за Брекзит през 2016 година призна, че преди референдума две години по-рано за независимост на Шотландия е потърсил съдействието на кралицата.

Разтревожен тогава от проучванията на общественото мнение, Камерън чрез секретарите си влязъл в контакт със секретарите на кралицата, за да разбере какви са настроенията на монарха. Кралица Елизабет Втора призова преди референдума хората да помислят внимателно за бъдещето си, което тогава бе изтълкувано като доста безпрецедентно изказване.

В същото време европейски лидери дадоха на британския премиер ултиматум до две седмици да представи алтернативен план за замяна на „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

В Париж френският президент Еманюел Макрон и финландският премиер Анти Рине, чиято страна държи председателството на ЕС, изразиха загриженост от това, което се случва във Великобритания и че трябва да се сложи край на празните приказки и Лондон да излезе с конкретни предложения.

От Северна Ирландия междувременно беше съобщено, че Демократичната юнионистка партия вече е склонна на компромис за „предпазен механизъм“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна