Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Българските студенти, които ще започнат обучението си във Великобритания през учебната 2020/2021 г., ще могат да останат на Острова и да си търсят работа две години, след като завършат, МОНИТОР. Досега те имаха гарант за труд само за четири месеца, обясни Благовеста Евтимова от консултантска къща „Дарби“.25% от всички бакалаври в Англия са от Европа, като за последните 5 години от България са над 6 000. Затова правителството запазва всички студентски правила и привилегии за целия период на обучение на всички, които ще продължат обучението си там. За тях има безплатно здравно обслужване, финансирането остава за целия период обучение. При въвеждането на миграционни визи след Брекзит университетите ще могат да издават писма на своите чуждестранни студенти, за да могат да влизат и излизат от Острова безпроблемно. 

Работещите инвалиди са се увеличили два пъти спрямо същия период на миналата година. 12 192 са хората с увреждане, регистрирани в бюрата по труда за първите седем месеца на годината в цялата страна, 10 675 от тях са постъпили на работа за същия период, съобщават от Агенцията по заетостта, цитирани от МОНИТОР. Причината са станалите задължителни промени в Закона за хората с увреждания, които задължават работодатели да наемат лица с трайни увреждания. Регламентът на член 38 ал. 1 предвижда фирми с персонал от 50 до 99 служители да са задължени да наемат 1 лице с трайни увреждания. Работодатели с брой служители 100 или над 100 са задължени да наемат 2 на сто от състава си.

Около месец преди местните избори в края на септември нагласите в обществото са силно разделени, пише СЕГА. Близо половината от българите - 47.3%, искат смяна на сегашния си кмет, а 40.9% са за запазване на статуквото в местната власт. Това сочи социологическото изследване на "Алфа Рисърч", проведено сред 1023 души в средата на септември. Според него едва около 47% от анкетираните са отговорили, че са решили твърдо да гласуват на вота. От агенцията обаче коментират, че на базата на заявените настроения не могат да се правят прогнози по общини. Въпреки това рязко по-критични са нагласите в големите градове (32% към 68%), по-умерени - в средните общини (44% към 56%). Най-благоприятни са прогнозите за настоящите кметове в малките населени места (51 към 49 на сто от запитаните). Затова и като най-оспорвани и с най-голяма интрига се очертават изборите в големите общини.

Правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на месец,съобщава СЕГА. В сряда "Булгартрансгаз" подписа документите за изграждането на участъка от "Турски поток" през страната ни, който премиерът Борисов кръсти "Балкански поток". България ще плати на саудитски консорциум над 1.1 млрд. евро, или близо 2.2 млрд. лева. По договора има допълнителни плащания и общата стойност става почти 3 млрд. лева.  В началото на август бяха платени 2.2 млрд. лв. за американските изтребители F-16. Договорът бе сключен изненадващо и без държавата да изчака 7-дневния срок за обжалване на решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бе потвърден избраният изпълнител - саудитската "Аркад".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!