Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят проект за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Днес ще бъде представен проектът „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“. Напредъкът по проекта ще бъде представен от Гергана Мутафова, която е член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Пред БНР тя заяви, че очакване като резултат от проекта на първо място е да предложим на пленума на ВСС няколко модела за реорганизация на съдебните райони на съдилищата и прокуратурите, измежду които в крайна сметка пленумът да вземе решение.

„Искам да бъда максимално ясна, защото знам, че това е изключително чувствителна тема за хората, които се намират в райони, в които прокуратурите вече са териториални отделения. Първо, нямаме ограничен достъп на правосъдие в тях, защото практически прокурорите и съдебните служители са останали по места да работят“, отбеляза Мутафова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

И допълни, че „всички тези протести и приказки, че възрастни хора щели да пътува на 60 км, за да подадат свои молби и искания“ не отговарят на исканията.

„Абсурд е да говорим за ограничаване на достъпа до правосъдие“, категорична бе тя.  

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!