Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадският премиер се извини за боядисано в кафяво лице

Джъстин Трюдо дава изявление по повод публикацията, че е боядисал лицето си в кафяво през 2001 г., на борда на самолета за предизборната му кампания в Халифакс.
Снимка: БТА

Канадският премиер Джъстин Трюдо, ревностен привърженик на мултикултуралистичната цялост на канадската идентичност, е боядисал лицето си в кафяво по време на училищно парти преди 18 години, предаде БГНЕС.

„Трябваше да знам по-добре, но не знаех“, коментира случилото се Джъстин Трюдо и изрази дълбоко съжаление, че тогава не е знаел, че тази практика се смята за расистка. „Беше грешка. Не трябваше да го правя. Извинявам се искрено. Наистина съжалявам“, добави канадският премиер по време на пресконференция.

Новината за боядисаното в кафяво лице се появи в американското сп. „Тайм“, придружена от снимка. Тя идва седмица след началото на предизборната кампания, в която Либералната партия на Трюдо води усилена битка с консерваторите на Андрю Шийр.

47-годишният Трюдо, чиято партия спечели решителна победа през 2015 г., вече е подложен на остри критики заради нарушения на етичните норми и други проблеми.

Базираното в САЩ списание „Тайм“ публикува снимка, на която твърди, че е 29-годишният тогава Трюдо с роба и тюрбан на главата, а лицето, врата и ръцете му са боядисани в кафяво по време на галавечер, наречена „Арабски нощи“ през 2001 г.

Снимката се е появила в годишника за 2000-2001 година на Уест Пойнт Грей академия – частното училище, където настоящият премиер е учил. „Тайм“ цитира говорител на Либералната партия, която е потвърдила, че снимката е автентична, на нея е сниман Трюдо на маскен бал под мотото „Арабски нощи“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени