Eмисия новини
от 04.00 часа

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на Европейския съюз ще обсъди днес избора на главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура, като се очаква решение в полза на бившия ръководител на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши, пише днес в. „Адевърул“. В. „Ромъния либера“ пък извежда в заглавие изявление на премиера Виорика Дънчила: „Не подкрепяме мандат за Лаура Кьовеши“. По думите ѝ посланикът на Румъния в ЕС ще гласува против избора на Кьовеши на поста европейски главен прокурор.

Турция е готова да извърши военна операция на изток от река Ефрат в Сирия независимо от тактиките за размотаване, които САЩ прилагат в подкрепа на Кюрдската работническа партия (ПКК), пише турският в. „Милят“ днес в информация, озаглавена „Готовност за Ефрат“.

„Започна обратното броене на границата“, пише и в. „Карар“. Изданието напомня, че на тристранната среща в Анкара за Сирия между президентите на Турция, Русия и Иран турският лидер Реджеп Ердоган е поставил ударение върху необходимостта от „спешно разрешаване (на проблема) в Идлиб“.

Вчера Ердоган заяви, че Турция възнамерява да задейства собствените си планове след две седмици, ако не произтекат резултати от споразумението със САЩ. „Очакваме не празни приказки, а дела“, подчерта той, цитиран от „Карар“.

В. „Акшам“ отбелязва, че Ердоган е отправил призив и към Европа, като е изтъкнал, че създаването на зона за сигурност в Сирия ще е от полза и за Стария континент.

Китайски полицаи помагат на туристите, съобщава в. „Вечерне новости“. На улиците на Белград и Нови Сад ще има съвместни патрули на сръбски и китайски полицаи, чиято основна задача ще бъде да помагат на големия брой туристи от Китай, които все по-често посещават Сърбия. До края на годината се очаква нарастване на броя на туристите от Китай с близо 40 процента в сравнение с 2018 г., посочва вестникът.

Още от

Ключова седмица за Брекзит

публикувано на 21.10.19 в 02:51