Eмисия новини
от 19.00 часа

Нетаняху е готов на коалиция със съперника Ганц, той отказва

| обновено на 19.09.19 в 18:40
Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че няма шанс за формиране на дясно правителство след парламентарните избори във вторник и призова основния си съперник Бени Ганц да се присъедини към него в широка коалиция на националното единство, предаде Ройтерс.

По неокончателни данни от вота във вторник центристкият алианс на Ганц „Синьо и бяло“ ще има 32-33 места, а дясната „Ликуд“ на Нетаняху 31-32 в 120-местния Кнесет. 

Нетаняху дори намекна за ротация на премиерския пост с Ганц, позовавайки се на споразумението между Шимон Перес и Ицхак Шамир от 80-те години на ХХ век.

Бенямин Нетаняху припомни днес, че левият Перес е формирал коалиция с консерватора Ицхак Шамир, в която двамата са поели на ротационен принцип премиерския пост между 1984 и 1988 г.

Бени Ганц обаче отхвърли категорично поканата на израелския премиер. Това разочарова Нетаняху, но въпреки това заяви, че предложението му за преговори оставало в сила.

Израелският президент Реувен Ривлин, който е натоварен със задачата да одобри новото правителство, приветства призива на Нетаняху и го поздрави за инициативата. 

При преброени 95% от гласовете воденият от „Ликуд“ блок ще има 55 депутати срещу 56 за лявоцентристкия алианс. 

Още от