Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Хаштаг агресия" призовава да спре насилието

Боксьорката Станимира Петрова участва във филма "Хаштаг агресия"
Снимка: БГНЕС

Документалният филм "Хаштаг агресия" ще бъде представен тази вечер в 18 часа в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски" в София. 30-минутният филм с участието на млади спортисти, сред които боксьорите Даниел Асенов и Станимира Петрова, баскетболистът Асен Великов, младежки футболни национали, иска да напомни за ролята на семейството, на училището и на спорта за овладяването на тази опасна тенденция. Проектът е по идея на Асоциация "Докосни дъгата" и Министерството на младежта и спорта.

"Филмът "Хаштаг агресия" е едно продължение, естествено продължение на проекта на асоциацията, започнат миналата година от "Младите хора – бъдещето на България". Тогава създадохме, както знаете, песента "Агресия" с Дичо, Теди Кацарова и РДМК. И се роди идеята, покрай снимките на видеоклипа и създаването на песента, се роди всъщност идеята от общуването с младите хора за това, че ние трябва да покажем и да чуем тяхното виждане в три насоки – като агресори, като свидетели и като жертви. Филмът е с участието на много ученици от средно училище "Иван Вазов" в Плевен. Има психоложка, която обсъжда какви са мерките и какво точно е влиянието на спорта върху младото поколение", каза Денислава Ангелова от Асоциация "Докосни дъгата"

Агресията е не само в училището, тя е по улицата, и по стадионите.

"Това е показателно за дефицит на толерантност и хуманност в общуването и в семейството, и в училище. Знаете медиите, насилието, което съществува, и агресията, която виждаме в социалните мрежи, също влияе. За нас решението е спортът. Разбира се, има всякакви други похвати, с които бихме могли да работим – и в училище, и в семейството, но спортът е едно решение, за да може децата да изкарат, младежите да изкарат своята агресия. Да изкарат злобата, която съществува и която ни обзема все повече, защото знаете, че агресията това е злоба, завист, омраза, която е излишна. Тя трябва да се трансформира в човека за нещо добро и да го изгради като лидер", допълни Денислава Ангелова.

Филмът е насочен към младежите на възраст между 15 и 29 години. След премиерата ще бъде излъчен по БНТ.

Искрено се надяваме, че със спорт, с изкуство, с кино, с музика стигаме до все повече хора:

"С клипа миналата година постигнахме много голям резултат. Първо, тази песен вместо звънец бие в много училища. Имаше страшно много коментари от млади хора, от ученици. Тази песен е променила част от тяхното мислене, че им е дала желанието да кажат "не", "стоп", "аз не искам да бъда жертва", "не е необходимо това". И наистина не е необходимо да бъдем нито насилници, нито жертви", каза Денислава Ангелова от Асоциация "Докосни дъгата".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна