Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33 хиляди пациенти загиват годишно в ЕС от тежки инфекции

Доцент Росица Вачева-Добревска
Снимка: Ани Петрова

Статистиките в световен мащаб показват, че инфекциите, свързани с медицинското обслужване, известни още като нозокомиални или вътреболнични инфекции, представляват сериозен медицински и икономически проблем, който продължава да компрометира болничното заведение и при най-развитите държави. Превенцията на тези инфекции е от особено значение за поддържането на ниска заболеваемост и смъртност от инфекции, свързани с медицинското обслужване.

„Превенцията и контролът на инфекциите, свързани с медицинското обслужване в нашата страна, е регулиран с национален медицински стандарт за превенция и контрол на вътреболнични инфекции, одобрен и публикуван 2013 г. Това е един съвременен вариант. Документът е изработен на базата на европейски и световни документи, документи на Европейския център по контрол на болестите, на Световната здравна организация (СЗО) и в него са заложени изисквания и всички компоненти на системата на превенция и контрол на инфекциите“, каза доцент Росица Вачева-Добревска - председател на Българската асоциация за превенция и контрол на инфекциите „Булнозо“. Тя е завеждащ лабораторията „Микробиология и вирусология“ в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоана-ИСУЛ“ в София.

Тази година „Булнозо“ координира и подпомага участието на българските болници в глобалното проучване на СЗО с документ за самооценка на болничната система за превенция и контрол на инфекциите.

„По данни на Европейски център по контрол на болестите около 33 хиляди пациенти загиват годишно в ЕС по причина на тежки инфекции, причинени от резистентни бактерии. Всяка година близо 4 милиона пациенти придобиват инфекции в болниците. Тази смъртност, която посочихме, е директна последица от инфекциите. Оценено е,  че товарът на тези инфекции - здравен и икономически, е сравним с този причинен от грип, туберкулоза и СПИН взети заедно“, допълни доцент Вачева-Добревска.

Предотвратими са 36% от инфекциите

„Оценката в световен мащаб е, че около 36% от тези инфекции са предотвратими и нашите усилия са насочени към тях. Най-уязвими са пациентите, които са по някакъв повод с увредена имунна защита, пациенти в клиники по интензивна терапия, хирургични клиники, неонатология, онкология, хематология, урология. Един много важен така елемент е хигиената на ръцете, като под хигиена на ръцете имам предвид дезинфекция на ръцете на медицинския персонал с алкохолен дезинфектант. Това е простичък елемент, но най-важен в спирането на предаване на резистентни патогени от един пациент на друг“, каза доцент Росица Вачева-Добревска.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени