Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мрежа за съвременна родилна грижа отпуска стипендии за акушерки

2
www.modernmaternitycarenetwork.wordpress.com

Две акушерки ще имат възможност да се обучат за консултанти по кърмене. Стипендиите ще бъдат предоставени от мрежата за съвременна родилна грижа. Тя обединява неправителствени организации и индивидуални активисти, ангажирани с каузи в сферата на майчиното здравеопазване. Обучението се организира от Националната асоциация "Подкрепа за кърмене". То ще се проведе в осем уикенда в периода от октомври до май идната година. Адресът, на който акушерките могат да изпращат своите кандидатури, е msrg@abv.bg

"Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" провежда от много години, може би вече 10, тези обучения, като основно се обучават доброволни консултанти по кърмене, които обаче много трудно имат достъп до майките непосредствено след раждането, защото трябва да влязат в болницата, бебетата са малки новородени. Така че от изключително голяма важност е акушерките, които са на място веднага при раждането, да са добре обучени, да са компетентни, за да могат да получат майките необходимата информация и кърменото да започне гладко, защото нещата винаги могат да се оправят в последствие, но когато започне добре, след това е много по-лесно", каза д-р Бояна Петкова, детски лекар.

Условията за получаване на стипендиите за повишаване на квалификацията на акушерките:

"Условията за стипендиите, които ние предлагаме, са акушерките да имат до 5 години стаж, да са млади акушерки или да са в последната година от обучението си, да работят или да учат извън София. Ние изискваме едно мотивационно писмо, да имат желание да се обучат. Да се интересуват, от една страна, от медицинските аспекти, физиологията на кърменето, възможните проблеми, които могат да възникнат при лактацията, и да обърнат внимание на комуникационните аспекти, защото особено в началото веднага след раждането е много важно как се поднася информацията, така че майката да бъде насърчена, а не обезсърчена да кърми", каза д-р Бояна Петкова.

Срокът за кандидатстване е до 25 септември.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна