Eмисия новини
от 19.00 часа

ЦИК регламентира отпуските на кандидатите за общински съветници и за кметове

Снимка: БГНЕС

Действащите кметове, кандидати за нов мандат, ще трябва да излязат в отпуск, след като получат регистрация от Общинската избирателна комисия до полагането на клетва от новоизбрания кмет. ЦИК регламентира отпуските на кандидатите за общински съветници и за кметове.

Регистрацията на листите за общински съветници и на кандидатите за кметове в общинските комисии приключва на 24 септември вечерта. На следващия ден кметовете, които се борят за пост, отново трябва да излязат в отпуск, независимо дали платен или неплатен, като със заповед посочат свой заместник.

Кандидатите за общински съветници, ако са на общинска или на държавна служба, или действащи съветници в момента, ще излизат в отпуск само в рамките на предизборната кампания и то за дните, в които участват в предизборни прояви.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева допълни:

„А кметовете, действащи кметове, които се кандидатират за общински съветници, те ще излизат в отпуск само когато са ангажирани с провеждане на предизборната кампания“.

Депутатите, кандидати за кметове или общински съветници, не излизат в отпуск.

На 25 септември в ЦИК ще бъде изтеглен жребият с номерата на регистрираните партии и коалиции. След тях в местните бюлетини ще се добавят по реда на регистрацията в общинските комисии и местните коалиции и независимите кандидати.


Още от

Предсрочни избори на хоризонта?

публикувано на 14.11.19 в 17:47