Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската платформа за международно развитие раздаде наградите „Журналистика за развитие“

БНР Новини
2
Станимира Хаджимитова и Иван Начев от БПМР връчват наградата на Ася Чанева

На 19.09. на официално събитие в дома на Европа в София пред студенти, експерти и журналисти Международната група за правата на малцинствата (MRGI) представи своя годишен доклад „Тенденции при малцинствата и коренното население. Влиянието на климатичните промени“. Докладът се фокусира върху отчетливото въздействие, което климатичните промени оказват върху малцинствата и коренното население, тъй като дискриминацията и изключването, с което те се сблъскват по целия свят, ги оставят непропорционално уязвими от последиците от него.

На срещата бяха връчени и годишните журналистически награди на Българската платформа за международно развитие.

Наградите отличават журналисти с принос в отразяването на философията, принципите и инструментите на Европейската политика за развитие и участието на България в нея.

Трета награда получи Ася Чанева от програма „Христо Ботев“ на БНР за нейните материали за бежанците и миграцията, които можете да си припомните:

България – втора родина за двама бежанци от Ирак

Испания – надежда за нов живот (първа част)

Испания – надежда за нов живот (втора част)

Втора награда отиде при Ана-Мария  Конова от btv за репортажите й за бежанците в Малта, а първа награда взе Десислава Микова за репортажите си от лагерите за мигранти на остров Лесбос.

Наградата "Журналистика за развитие" е обявена за първи път през 2018 г. от Българската платформа за международно развитие (БПМР), за да отличи високите постижения в отразяването на въпросите на развитието, неравенството, правата на човека и премахването на бедността.

GPF България – съосновател и член на БПМР, има честта да продължи идеята на конкурса, като използва възможностите, които дава проектът „Reporting Effectively on Development, Minorities & Migration“ (Ефективно отразяване на развитието, малцинствата и миграцията) на Minority Rights Group Europe (Международна група за правата на малцинствата – Европа), по който е партньор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия