Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва след съмнения, че Саудитска Арабия ще успее бързо да се справи с кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролните фючърси поскъпват с около и над 1% през търговията в четвъртък с оглед на съмнения, че Саудитска Арабия ще успее бързо да се справи с кризата, предизвикана от въздушните атаки на ключови съоръжения на компанията "Арамко" и че най-големият петролен износител ще осъществи навреме доставките до свои клиенти по целия свят.

Повод за тези притеснения даде информация на "Уолстрийт джърнъл", според която Саудитска Арабия обмисля да внася петрол от свои съседи, включително цели 20 млн. барела от Ирак, тъй като продължава да изпитва затруднения при възстановяване на своя производствен капацитет.

Въздушните атаки през уикенда причиниха съкращаване наполовина (или с 5,7 млн. барела на ден) на саудитското петролопроизводство. По-рано тази седмица от компанията "Арамко" обаче посочиха, че вече са възстановили около половината от загубения поради атаките капаците и изразиха убеденост, че ще възстановят останалата част от производството до края на този месец, като към края на ноември ще постигнат дневен капаците от близо 12 млн. барела.

Информацията обаче, че Саудитска Арабия ще търси петролен внос, за да снабдява нормално своите клиенти, доведе до известно поскъпване на черното злато през днешната търговия.

Фючърсите на петрола брент с доставка през ноември се повишават с 1,5% към 65,30 долара за барел, като по-рано днес дори скочиха с над 2%, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври нарастват с 1,15% към 59,30 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!