Eмисия новини
от 05.00 часа

От „Воля“ предлагат пакет социални мерки „Майка и дете“

Снимка: pixabay.com

Пакет социални мерки „Майка и дете“ предлага парламентарната група на партия „Воля - българските родолюбци“. С промени в Закона за семейните помощи от „Воля“ предлагат помощта за отглеждане на едно дете в размер на 40 лева и за две деца - 90 лева да е за всички деца на България, независимо от подоходния критерий, прилаган досега към родителите.

Депутатите от „Воля“ настояват и за промени в Кодекса на труда.

Промените, предлагани от партия „Воля“, са насочени към проверяване на неравенството между работещите майки на индивидуален и на колективен трудов договор, които използват с ден повече право на отпуска. Според Кодекса на труда броят на дните е допълнителен отпуск за жените на колективен трудов договор съответства на броя на децата, които са родили.

Депутатът Кристина Таскова заяви, че са проведени много срещи и са получили уверението, че бизнесът е съгласен да даде един ден повече платен отпуск на своите служители.

„Вярно, всяка една майка има нужда от допълнителни дни. Жените, които са на индивидуален трудов договор и на колективен трудов договор, техните деца да имат еднакъв брой дни по размер със своите родители“.

Партия „Воля“ очаква финансовото министерство да заложи парите за тази мярка в бюджета за 2020  година, така че тя да стане факт от 1-ви януари. Депутатите от парламентарната група настояват и за промени при спазването на болничните, като първите три да се изплащат от държавата, а не от работодателя.


Още от