Eмисия новини
от 07.00 часа

Приключи изслушването за законността на разпускането на британския парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В британския върховен съд приключи изслушването по законността на решението на премиера Борис Джонсън да разпусне парламента за пет седмици преди определената за Брекзит дата 31 октомври. Решението се очаква следващата седмица.

Председателят на 11-членния съдебен състав Лейди Хейл обяви при закриването на изслушванията, че се надява решението, което в никакъв случай не е лесно да бъде взето, да бъде обявено в началото на следващата седмица. Тя отново повтори, че разгледаният случай не е за това кога и при какви условия Обединеното кралство напуска ЕС, а засяга единствено законността на разпускането на парламента.

През трите дни на изслушване бяха чути аргументите както на правителството, така и на обвиняващите го в незаконни действия и подвеждане на кралицата с мотивите за разпускането на парламента.

Обобщено накратко: правителството твърди, че разпускането като политически акт не е въпрос, по който могат да се произнасят съдилищата, а критиците му твърдят, че с разпускането премиерът цели да попречи на депутатите да контролират политиката му за Брекзит.

Веднага след приключването на работата на съда медиите започнаха със спекулациите какво ще последва и при двата сценария – „Джонсън виновен“ или „Джонсън невинен“.


Още от