Eмисия новини
от 09.00 часа

Рекордно поскъпване на акциите на Mirosoft помогна за първоначален общ подем на Уолстрийт

Силното поскъпване на акциите на Mircosoft към рекордни върхове допринесе за позитивно представяне на целия американски фондов пазар, като основните индекси се търгуваха в началото на днешната търговия недалеч от техните юлски исторически върхове.

Вчерашното решение на Федералния резерв да намали на второ поредно заседание основната американска лихва също помага за възходящото движение на Уолстрийт. Централната банка на САЩ обаче сякаш не оправда голяма част от инвеститорските очаквания за по-нататъшно намаляване на лихвите ставки до края на годината и това допринася за относително предпазлива търговия.

През обедната американска търговия индексът DJIA нараства с 35 пункта (с 0,15%) след първоначално повишение с над 100 пункта (с 0,4%), а широкият индекс S&P500 и технологичният Nasdaq Composite се повишават с малко над 0,2%, след като и те стартираха днешната търговия с по-добри повишения съответно с 0,5% и с 0,7%, при които индексът S&P500 достигна на едва 6 пункта под неговия исторически връх около 3027,98 пункта от месец юли.

Вероятен повод за текущото отслабване на първоначалния подем на Уолстрийт оказа изказване на съветник на Доналд Тръмп, че президентът на САЩ може да увеличи митата върху вноса на китайски стоки до 50%, или дори до 100%, ако в скоро време не бъде постигната търговска сделка.

Акциите на Microsoft скочиха в началото на търговията с 2,5% към рекорден връх от 142,37 долара за една акция в резултат на решение на технологичният гигант от късно снощи за увеличаване на раздавания дивидент с 11% и за обратно изкупуване на акции на компанията за 40 млрд. долара. Постепенно обаче и Microsoft ограничи ценовия си подем, като акциите на компанията на Бил Гейтс вече поскъпват "по-скромно" с 1,61% към $140,85 за една акция.


Още от