Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Смятам, че можем да постигнем сделка с Великобритания

Британската лира реагира позитивно, поскъпвайки към двумесечен връх спрямо долара

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е ЕС и Обединеното кралство да постигнат Брекзит сделка преди 31-ви октомври, заяви в четвъртък президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като добави, че ако ирландският граничен предпазен механизъм, който британското правителство иска да бъде премахнат от двустранното споразумение, може да бъде заменен с алтернативи, то той няма да бъде необходим.

"Мисля, че можем да постигнем споразумение", посочи Юнкер в интервю за Sky News и добави, че не знае дали шансовете за сделката са повече от 50 на 50.

Жан-Клод Юнкер повтори, че не е специално привързан към идеята за ирландския граничен предпазен механизъм  - планът, който да гарантира, че границата между Ирландия и Северна Ирландия ще остане отворена и след излизането на Великобритания от ЕС.

"Що се отнася до така наречените алтернативни договорености, позволяващи на нас и на Великобритания да постигнем основните цели на този предпазен механизъм, ... ако резултатите са налице, не ме интересува инструментът, с който ще бъдат постигнати“, посочи той.

"Ако целите бъдат изпълнени, всяка една от тях, няма да се нуждаем от този механизъм", отбеляза Юнкер.

Той също така каза, че имал "доста позитивна среща" с британския премиер Борис Джонсън по-рано тази седмица в Люксембург, коментирайки, че смята, че британската преса е представила самата среща като неуспешна.

Изявлението на Юнкер е факт, след като по-рано днес ЕК потвърди, че е получила писмо от Обединеното кралство с конкретни предложения как да се разреши въпроса за ирландския граничен предпазен механизъм.

Британската лира реагира позитивно на интервюто на Юнкер, поскъпвайки с 0,65% към двумесечен връх около 1,2560 щатски долара (най-високо ниво от 15-ти юли насам). В същото време еврото се понижи с 0,35% към 0,8804 паунда, достигайки най-ниско ниво от края на май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!