Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предоставиха визи на Рохани и Зариф за сесията на Общото събрание на ООН

Хасан Рохани и Мохамад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати предоставиха визи на иранския президент Хасан Рохани и на министъра на външните работи Мохамад Джавад Зариф, за да могат двамата да присъстват на сесията на Общото събрание на ООН, която започва следващата седмица, потвърди в четвъртък мисията на Техеран в ООН.

В сряда иранските медии заявиха, че двамата политици не са получили визи преди срещата. По-късно обаче американският президент Доналд Тръмп коментира, че е против да забрани на иранския си колега да пристигне за Общата среща на ООН, въпреки влошаването на отношенията между двете държави.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави потвърди в Туитър, че министър Зариф възнамерява да отпътува за Ню Йорк утре, 20 септември, за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Според договор за щаб между САЩ и ООН, Вашингтон е задължен да даде визи, които позволяват на чуждестранни сановници да присъстват на срещите на върха на ООН. САЩ обаче имат право да ограничат обхвата на тяхното движение в рамките на Ню Йорк.

Съгласно договор за централата на Обединените нации в Ню Йорк между ООН и САЩ, Вашингтон е длъжен да издава визи на чуждестранните лица, които присъстват на събития в рамките на Обединените нации.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна