Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп ще разгледа военните опции за Иран

Хасан Рохани
Снимка: БТА

Пентагонът ще представи пред американския президент Доналд Тръмп възможни действия в отговор на безпрецедентното нападение срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия. Според Вашингтон нападението е извършено от Иран. Техеран отрича тези обвинения.

Според източници, цитирани от АП, днес президентът Тръмп ще се запознае с варианти за ответни военни действия, в това число потенциални въздушни удари по цели в Иран. Източниците, пожелали анонимност, са казали също, че държавният глава ще бъде предупреден, че нападения срещу ислямската република могат да доведат до война.

По-рано държавният секретар Майк Помпео осъди предупреждението за военен конфликт от Иран в случай на американски удари. Помпео настоя, че Съединените Щати и техните съюзници търсят мирно разрешение на създалото се напрежение, като ще продължават да оказват натиск върху Иран посредством икономически санкции.

Постепенното увеличаване на санкциите започна, след като Тръмп оттегли САЩ от международен договор за ядрената програма на Иран през 2018 година. Според някои анализатори, в момента ситуацията е на косъм от пълна икономическа блокада.

Враждебната атмосфера се изостри през изминалите месеци след няколко нападения. Белия дом обвинява Техеран, че използва сила срещу американски съюзници в Персийския залив.

В четвъртък от Пентагона заявиха пред репортери, че американските военни работят със Саудитска Арабия за намиране на допълнителни начини за отбрана на северната част на кралството. Все още няма конкретни данни за взетите решения. Разполагането на ракети "Пейтриът" е една от опциите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени