Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: Световният растеж е нестабилен и застрашен

Кристин Лагард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният растеж е нестабилен и застрашен, най-вече заради напреженията в международната търговия, заяви вчера генералната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард в интервю за АФП.

Тя призова световните лидери да водят диалог за преодоляване на несигурностите, завладели света, имайки предвид търговската война между САЩ и Китай, оказваща тежест върху световната търговия, и Брекзит, вещаещ несигурно бъдеще за Европа, предаде БТА.

„Независимо дали става дума за търговски отношения, Брекзит или технологични заплахи, това са проблеми, създадени от човека, които могат да бъдат решени от човека“, каза тя.

Лагард добави, че в тази ситуация „малко женственост няма да навреди“.

Г-жа Лагард, която напусна поста си в МВФ през миналата седмица и предстои да поеме шефския пост в Европейската централна банка преди края на годината, също така каза, че централните банки трябва да бъдат предвидими и да се „придържат към техните мандат".

"Една централна банка трябва да върши работата, която е назначена да върши ... те трябва да се придържат към факти и данни, така че да могат да бъдат предвидими", отбеляза тя.

Кристин Лагард призова правителствата да поемат по-активна роля в решаването на икономическите заплахи, вместо да разчитат на централните банки да оправят техните бъркотии. "Мисля, че централните банкери свършиха страшно много работа и дълги години се смяташе, че те са единствените играчи", посочи тя пред АФП.

Лагард пое управлението на МВФ през 2011-а година, веднага след глобалната финансова криза, и отпуснатите по нейно време кредити от фонда помогнаха за стабилизирането на световната икономика, въпреки несигурните времена.

През юли МВФ понижи прогнозите си за световния растеж до 3,2 процента.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък преразгледа към силно понижение прогнозата си за световния икономически растеж през 2019 и 2020 година, свеждайки я до най-ниското равнище от финансовата криза през 2008-2009 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна