Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър се включва в глобалния климатичен протест

С два протестни марша Кипър се включва в глобалната мобилизация за действия за предотвратяване на климатичната криза. Гражданските активисти оспорват енергийната програма на страната за газови проучвания и сондажи, тъй като тя ще създаде повече въглеродни емисии.

На двучасов протестен марш в Никозия излизат днес ученици от цял Кипър. Той се организира от независимото движение „Младежта за климата Кипър“, основано през март тази година.

В декларацията си участниците в днешната демонстрация посочват, че кипърският Национален енергиен план за периода 2021-2030 г. е крайно недостатъчен и настояват правителството да го приведе в съответствие с целите на ЕС за климата.

Следващия петък протестът на младите хора ще бъде подкрепен и от по-възрастните. „Марш за климата” организират в Никозия над 15 неправителствени организации, екологични сдружения, изследователски центрове от цялата страна.

Настоявайки за спешни действия срещу климатичните промени, организаторите на протеста оспорват енергийната програма на Кипър за развитие на газовите проучвания и сондажи. Вместо да защитаваме морето около нас, ние лицензираме големи мултинационални компании да го изследват и използват въглеводородите, което създава повече въглеродни емисии, подчертават те.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!