Eмисия новини
от 19.00 часа

БСП поиска създаване на анкетна комисия в НС по случая "БНР"

Премиерът Борисов подкрепи идеята и настоя Сметната палата да провери управлението на Националното радио

| обновено на 20.09.19 в 15:10
Корнелия Нинова
Снимка: Ани Петрова

БСП поиска създаване на анкетна комисия в парламента по случая БНР. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заговори за диктатура в действие и настоя да бъде поета политическа отговорност

„От вчера журналисти говорят за оказван натиск върху тях, журналистите от БНР. Виждаме, че се опитва властта да замаже проблема и да го прехвърли на техническо равнище. Изключването на сигнала на БНР е безпрецедентен случай в историята на България. Ние искаме политическа отговорност и истината докрай. Господин Борисов се опита да се измъкне и от този случай, казвайки, че някой саботира правителството. Абсолютно...неприемливо, така да го кажа по-внимателно, защото СЕМ в мнозинството си е излъчен от ГЕРБ“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. 

Според депутати от ГЕРБ не е необходимо създаването на анкетна комисия за спирането на излъчването на програма Хоризонт и оказван натиск върху журналистите от БНР.

„Аз по принцип нямам против анкетните комисии, но какво по-различно ще чуем в една анкетна комисия от тези хора, които вчера говориха в СЕМ. Предполагам, че ще дойдат в анкетната комисия и ще направят същите изявления. И какво решение ще вземе точно анкетната комисия, след като ние нямаме правомощия да контролираме радиото. Това, което можем да направим, са промени в законодателството, от каквито има нужда. Те няма да решат въпроса с натиска, защото натиск, ако има такъв, се осъществява отвъд закона“, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред „Хоризонт“. 

„Г-жа Корнелия Нинова, ако види хлебарка долу в тоалетните на парламента, сигурно и за тях ще иска анкетна комисия, нейният популизъм започва да прелива отвсякъде“, посочи на свой ред Спас Гърневски. 

Впоследствие обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ ще се присъединят към  искането на БСП парламентарна анкетна комисия да провери спирането на програма „Хоризонт“ на 13 септември.

„Ще помоля нашата парламентарна група, като председател на партията, да се присъедини веднага към тази анкетна комисия, която искат колегите от БСП, с нещо повече – пленарната зала да приеме решение Сметната палата, като най-независим върховен орган, да влезе и да провери цялото управление на Националното радио досега“, подчерта Борисов. 

Той отхвърли обвиненията на социалистите, че управлява еднолично и че се опитва да се измъкне от казуса „БНР“.

„От кой да се измъкне като нямам нищо общо с него. Аз този ръководител на Националното радио за радост никога не съм го чувал и не съм говорил с него. Нито го познавам. Парламентарната група гласува членовете на СЕМ, а СЕМ - съответно директора, така че това са направили колегите, а ако не бяха направили това, което помолих, щях да моля парламентарната група да излезе със същата трибунка, декларация в защита на госпожа Великова“, каза премиерът.

Репортажа на Михаил Миховски за предаването ''Хоризонт за вас'' можете да чуете от звуковия файл.

Още от

Предсрочни избори на хоризонта?

публикувано на 14.11.19 в 17:47